Muzicienii români de la Purcell School deschid Seria Românească de la St Martin-in-the-Fields în 2019

Violoniștii Iohan Coman, Rebeca Lazăr și Ioan-Octavian Pârlea, alături de pianiștii Kira Frolu și Radu Stoica, studenți și absolvenți români la prestigioasa școală de muzică britanică Purcell School, vor concerta, în data de 29 ianuarie, la St Martin-in-the-Fields (SMITF), una dintre cele mai importante scene muzicale londoneze, în debutul celui de-al nouălea an al Seriei Româneşti pe care Institutul Cultural Român din Londra o organizează în colaborare cu remarcabila instituţie.

Concertul reprezintă, totodată, debutul unei noi colaborări a ICR Londra cu Purcell School, prin promovarea studenților români talentați, înscriși la cursurile cunoscutei școli. La SMITF, aceștia vor prezenta un program cuprinzând lucrări de Enescu, Mozart, Lalo, Stravinsky şi Prună.

St Martin-in-the-Fields, biserica parohială a Casei Regale britanice, este cunoscută în rândul melomanilor drept una dintre cele mai active scene muzicale londoneze şi atrage de fiecare dată, în cadrul numeroaselor concerte de muzică clasică, sute de spectatori în somptuosul monument arhitectonic din Trafalgar Square. Seria Românească, în care au concertat mulţi dintre cei mai valoroşi tineri muzicieni români, este organizată, fără întrerupere, din anul 2011.

Iohan Coman s-a născut în Paris, Franța, în septembrie 2001. La vârsta de patru ani a început să studieze vioara la Conservatorul „S. Rachmaninov” și la Conservatorul „Slav-Bagnolet” din Paris. La scurt timp după ce s-a mutat din Paris în Bacău, în 2009, Iohan a devenit solist al Orchestrei Filarmonice „Mihail Jora” din Bacău și, câțiva ani mai târziu, solist al Orchestrei Naționale de Cameră din Chișinău, Moldova. În afară de concertele susținute alături de diverse orchestre, Iohan a participat și a obținut premii la numeroase competiții organizate în întreaga lume. În martie 2015, el a câștigat Concursul Național de Teorie Muzicală din Iași, iar la scurt timp după aceasta, Competiția Internațională Muzicală „Whitgift” din Londra. Recent, Iohan a obținut premii la mai multe competiții din România, printre care amintim Olimpiada Națională de Interpretare Instrumentală, cea de-a douăzecea ediție a Competiției Naționale „Primăvara Artelor” și Concursul Național al Interpreților Violoniști.

Kira Frolu este câștigătoarea a numeroase competiții internaționale, cum ar fi “Chords of Khortitsa” și “Vladimir Krainev” (Ucraina), “Maria Tjarri”(Cipru), “Pianale” (Germania), “Jeunesses Musicales” (România), “Young Pianists of the North” (Marea Britanie). A început să studieze pianul la Școala de Muzică Nr. 3 din București, apoi și-a continuat studiile cu profesoara Elena Petrenco la Școala de Muzică “Dinu Lipatti” și în privat cu Maria Masycheva în Berlin. Kira a fost reprezentanta școlii sale de nenumărate ori la Olimpiade naționale și alte competiții locale sau internaționale unde a obținut premiul întâi. Din 2016, Kira a studiat sub îndrumarea profesorului William Fong la Școala Tinerilor Muzicieni Purcell, fiind sprijinită prin proiectul Guvernului britanic pentru muzică și dans. Din septembrie 2018, ea își va continua studiile, îndrumată de același profesor la Academia Regală de Muzică, unde a reușit să obțină o bursă de studiu integrală.

Rebeca Lazăr s-a născut în 2003 și a început să studieze vioara la vârsta de șapte ani, în România, sub îndrumarea profesorului Doru Munteanu de la Colegiul Național de Muzică „George Enescu”. Ea a participat la numeroase competiții naționale și regionale din România, cum ar fi „Iosif Sava”, „Dinu Lipatti” și „George Enescu”. Ulterior, Rebeca a fost admisă la Școala Purcell unde studiază acum sub tutela profesorului Charles Sewart. În afara școlii, Rebeca mai studiază și alături de Remus Azoiţei, profesor la Academia Regală de Muzică din Londra. În 2016 și 2017 ea a participat la cursurile de specialitate ale Academiei Muzicale de Vară din Sinaia, organizate de Jeuness Events în România. Anul trecut, Rebeca a fost una dintre câștigătoarele Competiției “Middle School Concerto”. Violonista a luat parte și la cursuri profesioniste de muzică, pentru soliști sau pentru orchestră, oferite de experți precum Levon Levon Chilingirian, Remus Azoitei, Irina Muresanu și Ileana Baltaga.

Ioan-Octavian Pîrlea cântă la vioară de la vârsta de șapte ani. El și-a început studiile muzicale la Liceul „Tudor Ciortea” din Brașov iar, mai apoi, în clasa a cincea, a fost transferat la Școala „Dinu Lipatti” din București. A obținut premii atât la numeroase Olimpiade naționale de vioară, cât și la competiții naționale și internaționale. Ioan-Octavian a participat, de asemenea, la cursuri profesioniste oferite de Alexandru Gavrilovici, Evgenja Chugaeva și Anatoljevna Polozova. În 2016, în timpul unor cursuri organizate la Sinaia, doi violoniști profesioniști l-au remarcat pe tânăr, îndemnându-l să susțină un examen de admitere la Școala Purcell, unde acesta a obținut, ulterior, o bursă de studiu integrală.

Radu Stoica s-a născut în Alexandria și a început să studieze pianul la vârsta de șase ani. În 2012, Radu s-a mutat în București pentru a-și continua studiile la Colegiul Național de Arte „Dinu Lipatti”, în promoția îndrumată de Elena Pentrenco. În 2014 el și-a înregistrat primul CD la Radio România. Radu a obținut distincții la nenumărate competiții naționale și internaționale, printre care amintim Competiția Internatională de Pian “Nice”, Competiția Internațională “Tudor Dumitrescu”, “Millenium” sau “Pianul Craiovei”. Radu a fost invitat în nenumărate ocazii să susțină recitaluri în România sau în afara granițelor. Radu și-a început studiile la Școala Tinerilor Muzicieni Purcell în 2018.

Mai multe detalii la www.icr-london.co.uk și https://www.facebook.com/ICRLondon/